Lucrări din colecția Marianei Florescu
La un prim contact, colecția Marianei Florescu poate părea copleșitoare prin anvergură, reunind un număr impresionant de lucrări datate pe întreg parcursul ultimului secol. Selecția prezentată la The H Gallery cuprinde doar o mică parte din acest mare întreg: picturi, desene, sculpturi, fotografii, gravuri, schițe și colaje a 26 de artiști, pe cât de reprezentativi, pe atât de diferiți. Se poate spune că expoziția “Dintr-o privire” vizează materializarea unui ecou al actului de a colecționa în sine, urmărind să aducă în prim-plan un rezumat vizual al amestecului și acumulării, prin asumarea efectului de palimpsest pe care colecțiile tind să îl capete oricum prin expunere, fie ea selectivă sau integrală. Adaosul repetat, bruștele tranziții stilistice și discrepantele suprapuneri cronologice devin, acum, vizibile. Faptul că lucrările unor artiști precum Horia Damian, Corneliu Baba, Ștefan Câlția, Ion Grigorescu, Ion Bârlădeanu, Dan Perjovschi, Botond Reszegh, Ioana Bătrânu, Roman Tolici, Marian Zidaru, Mircea Cantor, Florin Mitroi, Hortensia Mi Kafchin, Horia Bernea, Constantin Flondor, Ecaterina Vrana, Dan Hatmanu, Georgeta Năpăruș, Roman Cotoșman, Geta Brătescu, Paul Neagu, Margareta Sterian, Natalia Dumitrescu, Milița Petrașcu, Anca Mureșan, și Constantin Brâncuși sunt
toate aduse într-un spațiu nu mai mare de 100 m2 forțează în mod intenționat o aglomerare. Rezultatul este un canon dereglat, unde fiecare imagine își cântă mesajul unic provenit din propriul plan temporal. În disonanța astfel formată se deosebește unicul punct de intersecție valid și articulabil – colecția ca atare.
Mai multe detalii despre aceasta aflăm chiar de la sursă, din următorul mini-interviu cu Mariana Florescu:
Prima întrebare, pe care probabil că o primești destul de des, are legătură cu activitatea pe care o desfășori în calitate de colecționar. De unde a pornit această pasiune?
M.F.: Pasiunea de colecționar s-a dezvoltat treptat și continuă să o facă. De exemplu, o lucrare a lui Roman Tolici din prezenta expoziție “New Hope” abia are uscată vopseaua, fiind finalizată în urmă cu câteva săptămâni. Sper din toată inima ca fetița mea, Daria în vârstă de 10 ani, care are șansa să crească înconjurată de artă, să conserve, să protejeze și să dezvolte mai departe această colecție pe nișele atractive.să dezvolte mai departe această colecție pe nișele atractive. Pasiunea a început prin colecționarea de timbre filatelice pe tema artei în vremea comunistă, în copilăria mea. A fost prima dată când am văzut reproduceri după peisajele lui Andreescu, portretele de copii ale lui Tonitza, florile lui Luchian si mulți alți artiști care au scris istorie în artă. Mai târziu, în viața de adult, când am avut posibilitatea să le văd în muzee, am rămas înmărmurită în fața multor lucrări
reproduse pe timbre sau în albume de artă: e o întâlnire pe care o așteptam de multă vreme.
În momentul actual, câte opere de artă cuprinde colecția?
M.F.: Colecția de artă contemporană numără peste 300 de lucrări, fiind formată din picturi, lucrări de grafică, de sculptură, colaje, fotografii. Decupajul din expoziția “Dintr-o privire” de la The H Gallery este o selecție reprezentativă pentru întreaga mea colecție de artă.
Prin urmare, este vorba de o colecție foarte densă, aflată în plină extindere. Există o strategie punctuală pe care o aplici în momentul achizițiilor, sau este vorba mai mult de o intuiție personală?
M.F.: La început, selecția o făceam mai mult intuitiv, având grijă să fie opere reprezentative ale artiștilor care mă atrăgeau. Cu timpul, am înțeles că trebuie să ai și o strategie de coagulare în jurul unor artiști. O prea mare diversificare este și foarte dificil de gestionat.
După cum reiese și din titlu, nucleul expoziției “Damian și alte iubiri” din cadrul Bienalei Albastre – Bienala Internațională de Artă Vizuală, Brașov, 2023 – a fost format de lucrările lui Horia Damian, un artist care ocupă o poziție privilegiată în cadrul colecției tale. Cum ai dezvoltat acest atașament?
M.F.: Consider că Horia Damian este un artist uriaș. Sigur că el a plecat din România foarte devreme, având un talent artistic precoce fantastic, ajunge la Paris unde lucrează și trăiește pentru tot restul vieții. Pe măsură ce am început să îi studiez opera, m-am simțit tot mai atrasă de lucrările lui Damian. Are o rigoare, o sobrietate, un soi de căutare, de curiozitate nestăvilită, un spirit de constructor, o viziune de arhitect cu care am rezonat foarte bine. Astăzi am în colecție peste 30 de lucrări de Horia Damian, inclusiv lucrări de grafică, desene, uleiuri, sculpturi și chiar o lucrare din perioada românească (“Ograda”, 1941). Urmărindu-i parcursul chiar și în colecția mea, pe parcursul a câtorva decenii de creație, descoperi o evoluție artistică uluitoare. Îmi doresc ca în primul rând, noi ca români, să îl cunoaștem din ce în ce mai bine pe Horia Damian: câștigul este al nostru. În prezent, o altă expoziție a colecției mele cu un număr considerabil de lucrări de Horia Damian se desfășoară la Miercurea Ciuc la Uj Kriterion, una din cele mai fascinante galerii de artă din România.
Activitatea colecționarilor modelează în mod direct peisajul artistic național (și nu numai). Care sunt principiile care te ghidează în acest sens?
M.F.: Cred că arta contemporană este o oglindă a timpului nostru și e firesc să fie racordată la ce observă artiștii cu precădere în societate. Ca iubitor de artă, sigur că apreciezi și promovezi diversitatea artei, dar în același timp e necesar să fii atent și la componenta investițională. Aleg artiști creativi, dar care să fie și interesați și de parcursul lor în artă.
În final, poți descrie întreaga colecție în 3 cuvinte?
M.F.: Energie. Creație. Pasiune.
Citeste Descrierea Completa ...